Kilencvenéves polgárt köszöntöttek Törökszentmiklóson

Megosztás

Ritka pillanatok egyike volt, hogy egy 90 éves férfit köszönthetett Markót Imre törökszentmiklósi polgármester a város nevében.

Ratkai Béla bácsit pontosan a 90. születésnapján köszöntötték fel Törökszentmiklóson. Béla bácsi Bicskás-parti gyereknek tartja magát, mert itt született 1933. július 28-án. Édesanyját 9 hónapos korában elveszítette. Nyolcan voltak testvérek. A legidősebb bátyja a Don-kanyarban halt hősi halált.

Édesapja, Ratkai András vasutas, majd felesége halála után napszámos volt, hogy el tudja látni családját. Nagy segítségükre volt a rokonság, a törökszentmiklósi apácák.

Édesapja új párja, aki még 3 gyermeket hozott a családba, sajátjaiként szerette őket is. Ötödik osztályos volt, amikor kitört a háború, az iskolából pedig hadifogolytábor lett. Polgári, majd mezőgazdasági szakiskolába járt.

Később nővére hívására Budapestre ment a Ganz Hajó- és Darugyárba, ahol szerkezetlakatosként végzett, majd Törökszentmiklóson a Gépgyárban kezdett el dolgozni.

Tíz évig volt lakatos- hegesztő, majd 28 évig a Vasipari Vállalatnál „szolgált”. Nyugdíjazása előtt a Városgazdálkodási Vállalatnál csoportvezető volt 3 évig.

1956. június 2-án vette feleségül Czupp Erzsébetet, akiről még mindig nagy szeretettel beszél, pedig már 13 éve annak, hogy megözvegyült.

Két lányuk született, Ági és Csöpi.

Nyugdíjasként is dolgosan teltek, telnek napjai. Dísztitkár lett a Kiskörben, és büszke arra, hogy meg tudták akadályozni, hogy elbontsák a Kiskör épületét. Húsz évig a Magyar Ebtenyésztők Országos Szövetsége törökszentmiklósi szervezetének az elnöke is volt, német juhászkutyákat tenyésztett. Bemutatókra, versenyekre járt, a városi rendezvények, köztük a Szenttamási Lovasnapok rendszeres közreműködői voltak.

Aktív nyugdíjas éveiben a polgárőrség munkáját is segítette.. Horgászni világ életében nagyon szeretett.

Manapság olvas, rejtvényt fejt, és nyomon követi a napi közéleti híreket.

Szerinte a hosszú élet titka, hogy 62 éve hagyta abba a dohányzást, és alkoholt is mértékkel fogyaszt. Azt tanácsolta, hogy sok „maskuraságot” senki ne egyen és vigyázzon mindenki az egészségre és a családjára.

Ő is ezt teszi ké lánya, hét unokája és nyolc dédunokája körében, és ha nyerne a lottón, egy helyre költöztetné a család minden tagját, hogy együtt legyenek. Nagyon boldog, hogy ilyen családja van.

Béla bácsit Markót Imre (mellette balra) köszöntötte családja körében

Forrás: Markót Imre Facebook

Kapcsolódó cikkek